8 tips på hur du skriver bättre texter


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vissa har lättare för att skriva än andra och det kan bero på många saker. Att ha goda språkkunskaper är en förutsättning för att kunna vara effektiv i skrivandeprocessen. Men skrivande handlar också till stor del om träning och erfarenhet. Ju mer du skriver, desto bättre kommer du att bli som skribent. Detta gäller oavsett om du skriver uppsatser och rapporter i din utbildning, om du skriver för webben, om du är aspirerande författare eller om du jobbar som frilansskribent.

I den här artikeln får du 8 tips som kommer att hjälpa dig att förbättra dina texter. Kolla även in mina tips på hur du får din text mer lättläst!

1. Skriv ofta

Det finns ingenting som ersätter den erfarenhet du får av att faktiskt sätta dig ner och skriva. Om du är student och skriver uppsatser och inlämningsuppgifter, titta tillbaka på några av dina tidigare texter från utbildningen. Sannolikt kommer du knappt att känna igen dig själv i dina texter – ”Skrev jag det här?”

I takt med att du har producerat mer och mer text, som du dessutom fått feedback på, har du utvecklats. Du kanske inte märker det under processens gång, men det är oundvikligt att utvecklas när du lägger ner tid och finslipar dina skrivarförmågor.

2. Läs mycket

Utöver att skriva, är läsningen något som är till stor hjälp även i din skrivning. Läsningen vidgar dina vyer och ger dig ny kunskap, erfarenheter och infallsvinklar. Dessutom breddas din språkliga kapacitet av att läsa; ditt ordförråd och ditt sätt att arbeta med språket blir rikare och mer varierat.

Om går en utbildning är det texterna du läser, i kombination med det du skriver, som lägger grunden för din utveckling, både kunskapsmässigt och språkligt.

3. Använd synonymer

Att ha ett rikt ordförråd ger dig en större verktygslåda att jobba med när du skriver en text. Du kan få meningarna att flyta på bättre och undvika amatörmässiga upprepningar. Synonymerna är dina vänner som hjälper dig att hålla språket varierat.

När du läser igenom en av dina texter, se efter om det finns några ord som känns alltför upprepande. Leta upp och prova om någon synonym kan fungera för att ersätta något av orden, för att ge meningen bättre flyt och klinga bättre i öronen när du läser den. Till din hjälp finns till exempel synonymer.se eller Norstedts svenska synonymordbok.

4. Ta pauser

Att skriva är många gånger ett väldigt resurskrävande och intensivt arbete. Det är svårt att skriva non-stop under längre perioder med bibehållen kvalitet eller hastighet. Därför är det oerhört viktigt att ta pauser när du arbetar som frilansande skribent, eller till exempel när du skriver för dina studier. Det är bra att hitta sin egen rytm och lära känna sig själv för att veta hur länge du orkar skriva utan att tappa fokus.

Det kan vara bra att sätta upp små korta mål, eller jobba med en timer så att du tvingar dig själv att ta pauser regelbundet. 30-40 minuter, sedan en kort paus och en bensträckare, eller 400 ord och sedan ut och ta lite luft. Prova dig fram och hitta ditt sätt att orka hålla produktiviteten uppe, genom att ta korta pauser regelbundet genom hela skrivarsessionen.

5. Låt det flöda

Ibland när du skriver kommer du att komma in i ett riktigt bra flow, där orden flödar ur din hjärna och ner på datorn via dina fingrar på tangentbordet. När det flyter på ska du utnyttja detta och fortsätta jobba. Stanna inte upp för att korrekturläsa och ta inga pauser just då. När det flyter på är det bara att köra på. Om du sedan känner att flytet börjar avta, först då kan det vara läge att ta en paus. Ibland kommer större delen av en text att bli skriven under en sådan stund, när du kommer in i ett riktigt bra flyt.

6. Skapa en trivsam arbetsmiljö

Det kan låta självklart, men är inte mindre viktigt för det. Skaffa ett skrivbord, eller en plats där du bekvämt kan tillbringa längre tidsperioder åt att sitta och skriva. Att ligga i sängen med laptopen på magen kan vara avslappnande och bekvämt under kortare stunder, men är inget vidare hälsosamt sätt att ägna större delen av sin dag på.

En bra stol, ett bord i rätt höjd och en god hållning ger dig alla förutsättningar för att orka skriva och hålla fokus under hela arbetspasset. Kombinerat med regelbundna pauser och kortare bensträckare med lättare fysisk aktivitet, samt en hälsosamt kosthållning och livsstil i övrigt, har du goda möjligheter att skriva både längre, bättre och oftare.

7. Låt texten vila

När du har skrivit klart en text, eller avslutat ett skrivarpass, bör du låta texten vila. Du kommer nästan alltid att hitta fel, eller delar av texten som du vill omformulera, om lämnar texten ifred ett tag. Ofta brukar det vara bra att återgå till texten efter en god natts sömn, för att kunna se på den med klarvakna ögon. Slutresultatet kommer att bli en bättre text, med färre felformuleringar och stav- eller skrivfel.

Om du jobbar som frilansskribent, eller har en inlämningsuppgift i skolan, med en fast deadline, är det därför viktigt att du räknar in korrekturläsningen i din tidsplan. Det är sällan en god idé att vara så sent ute att du inte hinner låta texten vila och läsa igenom den i lugn och ro, innan du skickar in den.

8. Byt font

Ytterligare ett tips som kan förbättra din korrekturläsning, är att läsa igenom din text i en annan font. Genom att båda låta texten vila och läsa den i en annan font, ökar du dina chanser drastiskt att hitta eventuella fel eller svagheter i texten.

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg