Vad är frilansare? Om det fria sättet att jobba


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Frilans, frilansare, frilansjournalist / skribent eller vad det nu kan vara – kärt barn har många namn – men vad är det egentligen?

Vad innebär det att arbeta som frilans och hur skiljer det sig från andra jobb? Vilka olika yrken kan man utföra på frilansbasis? I den här artikeln tittar vi närmare på begreppet och går igenom vad frilansande innebär.

Vad är en frilansare?

En frilansare är en yrkesperson som gör uppdrag åt kund utan att vara anställd. Därav delordet ”fri” i frilans. I sin enklaste form innebär det en överenskommelse mellan två parter, någon behöver en tjänst och en annan erbjuder sig att utföra tjänsten mot betalning.

Avtalen om arbetet sker ofta direkt mellan frilansaren och kunden, eller via ett företag som anlitar frilansare och administrerar deras tjänster.

Många frilansare har eget företag och fakturerar för sina tjänster, men det blir dessutom allt vanligare med så kallade egenanställningsföretag, som erbjuder privatpersoner att fakturera utan att ha ett företag.

Varifrån kommer ordet frilans?

Enligt det stora språkinformationsbolaget Merriam-Webster introducerades ordet freelance i det engelska språket för första gången under tidigt 1800-tal. Det innebar då en typ av medeltida legoknektar som var villiga att strida för det kungarike, eller den person, som betalade bäst.

Det är faktiskt inte alltför långt ifrån hur begreppet används idag, även om de yrkesgrupper som vanligtvis arbetar som frilansare nu, skiljer sig från hur det var på medeltiden.

Inom vilka yrkesgrupper kan man frilansa?

Det finns en oerhörd bredd när det gäller yrken där det går att jobba som frilans. Vi kan för enkelhetens skull dela upp yrkena i två kategorier:

  • Digitala jobb / jobb som kan göras på distans
  • Jobb som utförs på plats  

Här följer ett antal exempel, även om det givetvis finns en massa andra tänkbara frilansjobb:

Digitala / distansjobb som frilansare:

Här är några digitala jobb du kan göra som frilans.

  • Skribent – Det är givetvis svårt att inte nämna frilansskribent på den här sidan.
  • Lärare – Många sorters distanskurser, till exempel språkskolor, kan nyttja frilansande lärare på distans.
  • Fotograf – Som frilansande fotograf finns möjlighet att sälja dina digitala foton.
  • Översättare – Vanligt frilansjobb som ofta går hand i hand med skribentjobbet; många skribenter sysslar även till viss del med översättning.
  • Grafisk designer – Klockrent exempel på frilansjobb som kan utföras på distans.
  • Virtuell assistent – Det blir allt vanligare att även mindre företag anlitar assistenter som hjälper till med diverse tidskrävande administration, kundsupport med mera.
  • Programmering – En mycket eftertraktad arbetsgrupp som givetvis kan arbeta både på distans och på plats.
  • Redigerare – Olika typer av redigering av content behövs lite överallt och är ett perfekt gig för en frilansare. Allt ifrån video- till fotoredigering eller finslipning av texter och korrekturläsning finns det behov av.
  • Social Media Manager – I takt med att allt fler företag breddar sin närvaro på nätet behöver hanteringen av de olika sociala plattformarna outsourcas. Där kommer frilansaren in i bilden, som kan hantera ett företags profil på en eller flera sociala medier.
  • Röstskådespel / Voice-over – Det finns en relativt stor efterfrågan på röster för till exempel reklamfilmer eller andra videos på nätet. En duktig frilansande röstskådespelare kan tjäna rätt bra på sådana gig och leverera på distans.

Frilansjobb som utförs på plats:

Vissa av jobben vi nämnde ovan kan givetvis utföras både digitalt och fysiskt på plats. Här listar vi några jobb för frilansare som i huvudsak utförs direkt på plats hos kund.

  • IT-konsulter – Många gånger när ett företag behöver hjälp med tekniska frågor, nätverk, webbutveckling med mera, anlitar de en eller flera konsulter. Det är ett smart sätt att få in kompetens och lösa problemet utan att behöva nyanställa.
  • Journalister – Frilansjournalism är ett etablerat begrepp vid det här laget. Eftertraktade journalister som byggt sig ett namn inom branschen kan ofta vara väldigt attraktiva om de jobbar på frilansbasis.
  • Film & Tv-produktion – Statister, mindre roller och kringpersonal på en inspelning är klassiska frilansyrken.
  • Bemanning inom lager, butik med mera – Det har under senare tid blivit allt vanligare att företag hyr in personal vid behov istället för att nyanställa. Då går de ofta via bemanningsföretag, där de anställda kan acceptera jobb när de har möjlighet. Det är en anställningsform som är lite av en hybrid mellan en vanlig anställning och ett frilansgig.
  • Hantverksyrken – Inom alla möjliga hantverksyrken finns möjlighet att ta frilansuppdrag. Det går i praktiken att tänka sig att alla tjänster som kan utföras med ROT- eller RUT-avdrag, är potentiella frilansjobb.
  • Enkla småjobb – Det finns plattformar där folk kan efterfråga tjänster eller annonsera ut sin kompetens på som frilansande så kallade ”giggare” eller liknande. På så vis är det möjligt att tjäna pengar på allt ifrån att montera möbler, till att hjälpa till med flytt eller laga pianon. Bredden på tänkbara uppdrag är enorm.

Vad är gig-ekonomi?

Att vara ”giggare” eller att ”giga” och vara en del av gig-ekonomin är egentligen nya trendiga begrepp för att vara frilansare. Gig-ekonomi syftar till att det numera blivit allt vanligare att folk köper in tjänster från frilansare, så till den grad att det bildats en helt ny ekonomi för detta.

Det finns flera skäl till att detta blivit så stort på senare tid. Bland annat beror det på tekniken: det är smidigare både för frilansare och för företag (eller privatpersoner) att anlita någon för ett uppdrag. Eftersom det är både krångligt och dyrt att anställa, väljer många företag att anlita frilansare istället som ett enklare alternativ.

Tekniken har även gjort det möjligt att erbjuda jobb som kan utföras helt på distans, vilket blivit en lukrativ möjlighet för många med kompetens till exempel inom digitala områden.

Några exempel som brukar nämnas när man talar om gig-ekonomin är:

  • Matleveransföretagen – Anlitar gärna budbärare som får betalt per ”gig”.
  • De innovativa transportföretagen – Uber, Lyft, och Grab är några exempel på taxi-liknande tjänster som utförs på gig-basis.
  • Gig-plattformarna – Alla dessa online-plattformar: Fiverr, UpWork, Freelancer med mera, som agerar mellanhand mellan frilansare och dess kunder.
  • Airbnb – Skiljer sig lite från de andra eftersom det här inte handlar om en tjänst som utförs, men ändå en sorts gig där privatpersoner kan hyra ut sina fastigheter kortsiktigt.
  • Egenanställningsföretagen – Alla nya aktörer på denna växande marknad är talande för att gig-ekonomin är stadigt växande.

Sammanfattning

Frilansare är inget nytt och ordet har sitt ursprung i de fria lansar, legoknektarna, som anställdes under medeltiden och beskrevs i 1800-talets litteratur.

Det finns en mängd olika sorters jobb som kan utföras av frilansare, såväl digitala jobb på distans som fysiska jobb i hem eller kundens lokal.

Ett nyare begrepp för att frilansa är att gigga, vilket även blivit ett begrepp som beskriver en hel marknad: den så kallade gig-ekonomin.

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg