Egenanställning: Så kan du fakturera utan eget företag 2024


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du jobbar som frilansare, till exempel som skribent, kommer du sannolikt vid något tillfälle behöva fakturera någon av dina kunder för ditt arbete. Om du inte själv har ett företag med F-skattsedel, finns ett annat smidigt sätt att fakturera de företag du jobbar åt – nämligen via ett egenanställningsföretag.

Vad är ett egenanställningsföretag?

Att använda ett egenanställningsföretag är ett sätt för dig som privatperson att kunna fakturera ett företag för ditt arbete. Det underlättar processen att kunna utföra och ta betalt för olika typer av tillfälliga jobb, vilket är perfekt om du arbetar som frilansare.

Egenanställningsföretag kan även kallas för faktureringsföretag, självanställningsföretag eller plattformsföretag. Företagets uppgift är att göra det enkelt för privatpersoner att fakturera och se till att arbetsgivaravgifter och skatter dras korrekt, samt redovisas.

Hela den administrativa delen, som vid en vanlig anställning sköts av ekonomiavdelningen på ett företag, lämnas över till egenanställningsföretaget. För detta tar de en administrativ avgift, vilket är deras sätt att tjäna pengar för denna tjänst.

Vilket egenanställningsföretag är bäst?

Min erfarenhet från branschen både av att ha fakturerat med egenanställningsföretag, samt betalat frilansare som använder dessa plattformar, är att:

  • De största och mest välkända företagen är Frilans Finans och Cool Company.
  • Två nyare företag som är relativt populära är Gigger och Workamo.
  • Egensanställningsföretaget med lägst avgifter är Invozio (tidigare Fakturanu).

Eftersom det numera finns så många olika företag som erbjuder möjlighet att fakturera utan företag, kan det vara svårt att veta vilket man ska använda. Vissa av företagen är mer kända än andra, några satsar hårt på marknadsföring och andra är nya eller mer okända.

Här kommer en jämförelse mellan de olika egenanställningsföretagen, för att du lätt ska få en överblick över vad de erbjuder.

Notera att jag själv inte har erfarenhet av att använda alla företag på listan, så jämförelsen är inte avsedd att recensera hur väl tjänsterna fungerar. Det är endast en jämförelse av deras erbjudanden såsom de presenteras av företagen själva.

Jämförelse av egenanställningsföretag 2024

(Företag märkta med en * är med i Egenanställningsföretagens Branschorganisation)

Företag Avgift (procent av fakturabelopp) Kommentar
&company4,9%Nischade mot konsultbranschen med företagslösningar för administration av konsulter.
Billfactory4%Hemsidan finns även på engelska och arabiska.
Bolagsbolaget10%För omsättning över 300 000 kronor per år är avgiften 6% och för omsättning över 600 000 kronor per år är det avgiftsfritt.
Bolagskraft *8,5%Aktiv och uppdaterad hemsida.
Cansolo3,95%Flera förmåner, till exempel rabatter hos olika gymkedjor.
Cool Company5,98%Ingår i Verdane Capital Holdings, grundat 2009.
F-Bolaget7%Hemsidan ser väldigt gammal ut, ger nästan intryck av att vara ett inaktivt bolag.
Frilans Finans *6%Enligt egen utsago är de snabbast på marknaden med utbetalningar som sker utan extra avgifter.
Frilansgruppen8%Fokuserar på arbetstagare som arbetar från utlandet men fakturerar mot Sverige, då andra skatteregler kan gälla.
Gigger3,5%Var billigast förut men har höjt priserna genom åren.
Helpia6%Grundades 2008. Hemsidan känns lite inaktiv.
Hyrenarbetsgivare 4%Hemsida med mycket information. Oklart hur bra uppdaterad den är.
JBG Gruppen *Olika avtal/Framgår ejEn av grundarna till branschorganisation.
Kinta Ekonomi5%Litet företag, men aktivt och hyfsat uppdaterad hemsida.
Invozio2%Lägst avgift. Hette tidigare Fakturanu.
Paid In 24 3,9%Funnits sedan 2015.
Pay2me5,95%Relativt nystartad tjänst som funnits sedan 2018. Har ett visst fokus på möjligheten att fakturera via mobilen.
Smart6,5%Drivs som ett kooperativ, är icke-vinstdrivande och huserar frilansare från många europeiska länder.
Workamo3%Modern och fräsch hemsida, bland de lägsta avgifterna just nu.

(Tabell uppdaterad 2023-10-02)

Bra att veta om egenanställningsföretag

Egenanställningsföretag sköter som sagt hela den administrativa delen av skatter, löneutbetalning och så vidare.

Du har som frilansare anställd hos ett egenanställningsföretag rätt att göra vissa avdrag för egna kostnader och utlägg. Det bör framgå på företagets hemsida vilka villkor som gäller, och mer information finns även att tillgå hos Skatteverket.

Det är vanligt att egenanställningsföretag erbjuder förmåner som friskvårdsbidrag och vissa har erbjudanden och rabatter på till exempel gym, hotell eller spa-anläggningar.

Många av företagen erbjuder dig att få din lön utbetald extra snabbt till ett visst kostnadspåslag. Överlag brukar företagen ha ganska frekventa utbetalningar så du behöver sällan vänta en månad på nästa lön som frilansare.

Egenanställningsföretagens Branschorganisation

Eftersom egenanställningsbranschen har blommat ut enormt under den senaste tiden har det dessutom dykt upp en hel del nya aktörer på marknaden.

Det kan vara svårt att få en klar uppfattning om vilka företag som är seriösa och lever upp de förväntningar på trygghet och möjligheter till hjälp som en egenanställd kan efterfråga.

Egenanställdas Branschorganisation är en relativt nystartad organisation som har till syfte att hjälpa till att hålla branschen trygg och kontrollerad, genom att erbjuda medlemskap till de företag som lever upp till organisationens auktorisationsvillkor.

Att ett företag är auktoriserat innebär en trygghet för den som är anställd då det innebär att de måste leva upp till en mängd olika krav kring hur verksamheten sköts.

Att ett företag inte är med behöver dock inte betyda att det inte är seriöst eller att de inte lever upp till sina avtal eller följer branschstandard, men den kontroll som görs av Egenanställningsföretagens Branschorganisation bör åtminstone kunna anses vara en positiv och trygghetsskapande faktor att ta hänsyn till när du väljer mellan olika egenanställningsföretag.

I skrivande stund 2023-10-02 är fem företag medlemmar i Egenanställningsföretagens Branschorganisation.

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg