11 anledningar att använda en VPN


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

VPN är en term du säkert hört, men är du inte intresserad av teknik kanske du inte vet vad det är eller hur det används. I den här artikeln dyker vi närmare in på vad det är, och varför det är användbart!

VPN blå grafisk som illustrerar dataskydd

VPN är en förkortning av Virtual Private Network. Det är en sorts program du kan använda för att förbättra din integritet och säkerhet online. Med hjälp av en VPN kan allt du gör på nätet omfattas av kryptering och din IP-adress kan döljas.

Vad har det då för fördelar, och vad finns det för skäl att använda en VPN?


Tre populära VPN-tjänster:

NordVPN Logo och knapp
Ivacy VPN Logo och knapp Ivacy VPN
Inleed VPN logo med knapp

1. Säkerheten

Den främsta orsaken till att det är en bra idé att använda en VPN är att du blir bättre skyddad. Allt du gör krypteras, och din IP-adress döljs, vilket i sig är en säkerhet. Förutom det får du ett skydd som bland annat hindrar hackare som annars kan spionera på dig eller stjäla lösenord och andra känsliga uppgifter. Blir de stulna kan du utsättas för utpressning.

Om du surfar på en offentlig wifi-anslutning, till exempel en flygplats, ett café eller liknande, bör du definitivt skydda dig via VPN. Dina konton kan bli kapade när du använder en osäker anslutning. Då kan du förlora tillgången till dem, vilket kan leda till en rad olika svårigheter.

Som en tunnel

Att förklara varför en VPN kan erbjuda en bättre säkerhetsnivå är tekniskt och lite komplicerat. För att förenkla det så det blir lättare att förstå kan du tänka på det som att din trafik och det du jobbar med online går genom en tunnel.

I tunneln krypteras all din data, så att den blir svårare för andra att komma åt. Dessutom är det bara du och servern du är ansluten till som är kopplade till just den här tunneln. Den är privat för att det ska bli så säkert som möjligt. En VPN är själva tunneln, där transporten mellan din enhet (till exempel din dator) och servern du är uppkopplad mot sker.

Förutom att den privata tunneln skapar en ökad säkerhet finns det även särskilda säkerhetssystem som används för VPN-anslutningar. De är gjorda för att garantera säkerheten om en anslutning skulle brytas eller liknande.

När behövs säkerheten?

Du kan använda en VPN om du till exempel använder ett publikt wifi-nät, för att det ska bli säkert att använda. Utan VPN innehåller det stora säkerhetsbrister och är lättare att hacka än privata nätverk.

Då finns det ingen privat tunnel som bara du använder, utan istället skickas information från många användare parallellt, vilket gör det mycket mer sårbart.

Du kan också använda en VPN för att öka din säkerhet när du använder ett privat nätverk, om du vill ha en högre nivå av säkerhet.

2. Fjärråtkomst vid distansarbete

Använder du VPN kan du skapa en trygg fjärråtkomst om du behöver koppla upp dig till din arbetsplats när du till exempel är på resa eller av annan anledning ska jobba på distans. Med hjälp av VPN får du en säker lösning och kan få tillgång till en eller flera enheter som finns på själva arbetsplatsen. På det sättet kan du ta del av material som finns där och använda er interna plattform och de verktyg ni har för kommunikation.

Arbetar du helt eller delvis på distans kan det vara viktigt att det finns ett säkert system du kan använda, så att du inte behöver ta dig till arbetsplatsen för att fullt ut kunna vara delaktig i det som sker där. En VPN med kryptering och olika säkerhetssystem kan också göra att det blir tryggt att överföra filer till din arbetsplats.

3. Anonymitet

En VPN-tjänst kan göra dina aktiviteter online anonyma. Din data krypteras och du kan själva välja vilken IP-adress som ska användas. Din riktiga kan döljas och på det sättet blir du anonym. Även om det inte finns några större problem med övervakning i Sverige kan det vara skönt att hindra möjligheten. Döljer du din riktiga IP-adress kan ingen annan ta reda på vad du gör online.

I vissa andra länder är övervakning ett mer reellt problem, och invånarna kan kartläggas på ett obehagligt sätt. Till exempel kan människor övervakas så att det ska vara möjligt att hitta dem som har ”fel” åsikter eller bryter mot landets censur.

4. Integritet

Flera stora appar och sociala medier har kritiserats för hur de handskats med sina användares uppgifter. Om du vill begränsa vad apparna har tillgång till och öka integriteten när du är aktiv online, kan du använda en VPS för det. Kryptering och dolt IP-nummer kan skydda mot alla former övervakning.

Det gäller också den som program och appar använder sig av. Du kan göra så apparna får tillgång till minimalt med information om vad du gör på nätet. Det du gör när du är inloggad på en särskild app kan fortfarande lagras i appens system.

Det finns även en integritetsaspekt gentemot din internetleverantör. De har möjlighet att spåra din aktivitet, sökhistorik och det spår du lämnar efter dig på nätet via din IP-adress. Genom att använda en VPN-tjänst ser de istället endast att du kopplar upp dig mot en VPN:s IP. Du slipper därmed risken att någon nyfiken medarbetare hos din internetleverantör kollar upp vilka hemsidor du besöker och dylikt.

5. Slipp censur

En hel del länder har begränsningar för sina invånare och för andra som befinner sig i landet. Det kan finnas blockeringar så att det inte går att besöka särskilda hemsidor eller sociala medier. Till exempel har Ryssland, Iran och Turkiet begränsningar på olika sätt.

Det är länder där det inte heller går att lita på att nyhetsmedierna slipper drabbas av censur. Med VPN kan du komma runt det problemet och få tillgång till en nyhetsbevakning som bättre stämmer överens med verkligheten och där även kritiska röster ryms.

VPN-tjänster har servrar du kan ansluta dig till i flera länder, och de kan göra så att det ser ut som att du befinner dig i ett annat land än var du egentligen är. På det sättet kan du slippa de begränsningar som finns i landet.

VPN kan vara förbjudet

Vill du använda dig av VPN när du är ute och reser är det bra om du känner till att VPN-tjänster kan vara förbjudna. Det kan gälla alla VPN-tjänster eller vissa specifika tjänster. Använder du en förbjuden VPN-tjänst kan du ställas till svars och dömas för det.

Därför är det något som kan behöva användas med försiktighet, om du alls ska använda det. För en kortare resa kanske det inte är värt risken. Är du längre i ett land där censur råder och är mer insatt i hur saker fungerar i landet kan det däremot vara bra att känna till möjligheterna som finns med VPN.

6. Trygga samtal

Använder du dig av röst- eller videosamtal online kan en VPN bidra till samtalets säkerhet. Det minskar risken för att någon annan kan lyssna på det som sägs eller på annat sätt få tillgång till informationen.

Allt stannar mellan dig och den du pratar med, genom den säkerhet krypteringen kan ge. Vissa appar som används för samtal online har en egen kryptering, men det är inte alla som har det.

Ett problem som kan uppstå om du använder VPN för samtal är att det kan dra ner hastigheten, ibland så mycket att samtalet får störningar eller bryts. Olika program är olika känsliga för det, så om det skulle hända kan det vara en bra idé att testa en annan app.

7. Material du inte har tillgång till från Sverige

En annan anledning till att använda en VPN kan vara att du på det sättet kan få tillgång till material som har geografiska blockeringar. Vill du till exempel streama något från en amerikansk TV-kanal kan det finnas en blockering som gör att det inte är möjligt eftersom du inte befinner dig i USA.

Väljer du att använda en VPN-tjänst kan du få det att se ut som att du befinner dig någon annanstans än i Sverige. När du bestämmer att det ska se ut som att du är i USA kommer du få tillgång till det material som är blockerat för alla utanför USA. En hel del av streamingtjänsterna har större utbud just i USA, så det kan vara ett bra trick att känna till.

Är du utomlands och vill få tillgång till material som bara är tillgängligt i Sverige går det såklart att använda en VPN på samma sätt. Då gör du så att det ser ut som att du är i Sverige, så får du tillgång till svensk streaming.

Varför är det inte samma utbud?

Anledningen till att material kan ha geografiska blockeringar är att bolagen bakom streamingtjänsterna delat in världen i olika zoner. Varje zon är en egen marknad och för att en film eller tv-serie ska vara tillgänglig krävs det att den köpts in för varje zon.

Det finns fler människor som använder streamingtjänster i USA än i Sverige. Därför prioriteras inköp till den zonen, vilket gör att de får ett bättre utbud.

Av ungefär samma anledning kan en svensk tv-kanal begränsa vem som kan ta del av deras streamade material. Kanalen eller produktionsbolaget kan tjäna pengar på att sälja sina program till andra kanaler eller länder.

8. Erbjudanden som bara gäller i vissa länder

Med hjälp av en VPN kan du också få tillgång till erbjudanden som inte går att ta del av från Sverige. Vill du till exempel boka ett hotell eller en resa kan det gå att tjäna en hel del pengar på det här sättet. Innan du väljer vilket land det ska se ut som att du kommer från kan du jämföra priser och vilka erbjudanden som riktas till olika länder.

Även varor kan ha olika pris i olika länder. Det kan ibland fungera att använda VPN för att få bättre erbjudanden när du handlar online, men då är det lite mer komplicerat än för resor och liknande. Att det inte är lika enkelt att handla saker online beror på att du kan behöva få dem skickade hem till dig. Tror affären att du befinner dig i ett annat land är det inte säkert att den erbjuder frakt till Sverige.

9. Slipp få uppkopplingen begränsad

De internetoperatörer som finns i Sverige idag har ofta underdimensionerade nät. De löser det bland annat genom att dra ner hastigheten på uppkopplingen när du streamar material. Framför allt gäller det om du till exempel kollar på Netflix eller HBO Max på helger eller kvällar när många andra också vill streama tv-serier och filmer.

Genom att använda en VPN-tjänst kan du göra så att det blir omöjligt för din operatör att se vad du gör online. Därför kan de inte se om du är uppkopplad mot just en streamingtjänst eller mot något helt annat. I förlängningen gör det att de inte kan dra ner hastigheten när du till exempel vill binge-titta på en tv-serie.

10. Säkerhet i ditt smarta hem

Det finns en ganska bra medvetenhet om att vi behöver hålla våra datorer och smarta telefoner säkra. Det är däremot lätt att missa de risker som finns med smarta prylar i hemmet. Har du skaffat smarta högtalare eller kanske ett smart kylskåp? Då kan du använda en VPN för att skydda dem mot intrång.

Eftersom det inte finns så mycket information lagrad i de enheterna kan det verka som att det inte spelar någon roll om de blir hackade, men det finns risker med det. En kyl kan till exempel ha en kamera som kan aktiveras för filmning när som helst.

Om någon annan tog kontroll över den skulle det sannolikt inte kännas särskilt tryggt. Smarta enheter i hemmet kan också kapas och användas för överbelastningsattacker och andra syften. Med en VPN anpassad just för den här sortens enheter slipper du oroa dig för deras sårbarhet.

11. Fildelning

Fildelning var en stor fråga innan streamingtjänsterna kom och gjorde filmer och serier tillgängliga online. Idag är det inte lika många som är intresserade av fildelning, men för dem som fortfarande vill ägna sig åt det är VPN något som kan vara en hjälp.

Genom att göra så att dina aktiviteter online blir krypterade och anonyma blir det svårt för motparten att lyckas bevisa att du fildelat.

Oskyldiga som anklagats

Det har funnits problem med att kravbrev från upphovsrättsägare skickats ut till människor som inte ägnat sig åt fildelning. De har då erbjudit förlikning, att den som fått kravbrevet ska betala till exempel 8000 kronor för den fildelning han eller hon ska ha gjort.

Om räkningen betalas ska personen slippa en rättegångsprocess. De som kämpar för det upphovsrättsskyddade materialet är mäktiga organisationer med skickliga advokater. Därför har det inte alltid varit så lätt för den som anklagats att hävda sin oskuld och bli trodd.

Använder du en VPN kan du känna dig trygg med att ingen kan se vad du gör online, och att de därför inte skulle kunna vinna en rättegång där de påstår att du fildelat.

Eftersom mängden fildelning minskat har sannolikt också antalet kravbrev blivit färre, åtminstone var det längesen ett fall uppmärksammades i medierna. Men fildelning förekommer fortfarande och upphovsrättsorganisationerna håller säkert koll så gott de kan.


Vill du komma igång och använda en VPN kan du med fördel prova något av alternativen nedan. Inleed tenderar att vara extremt prisvärt och är dessutom ett svenskt företag med svensk kundtjänst. NordVPN är ett av de mest populära alternativen internationellt.

NordVPN Logo och knapp
Ivacy VPN Logo och knapp Ivacy VPN
Inleed VPN logo med knapp

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg