Inleed webbhotell recension 2023: Nybörjarvänligt och prisvärt


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Inleed är ett svenskbaserat webbhotell där du kan starta och sköta om din hemsida. Inleeds humana priser och hyllade support har fångat vårt intresse, så vi bestämde oss helt enkelt för att ta reda på mer om företaget.

I den här recensionen tittar vi närmare på Inleeds webbhotell; vilka olika typer av paket som erbjuds, hur mycket de kostar per månad, hur företaget arbetar med säkerhet på webben, om man erbjuder flytt/överföring av domännamn/e-post och så vidare. Vi tittar även på saker som upplevs som för- eller nackdelar av kunderna själva.

Recension av webbhotell Inleed

Observera att denna artikel baseras på uppgifter som är aktuella i skrivande stund (maj 2022) och att till exempel priser eller andra specifika detaljer därmed kan komma att förändras.

Snabbfakta om Inleed

 • Inleed är ett svenskt företag som erbjuder olika former av webbhotell
 • Inleed erbjuder skräddarsydda lösningar för företag och privatpersoner
 • Kostnaden för det enklaste webbhotellet är 19 kronor/månad
 • Företaget har mycket generösa öppettider för support
 • Företaget erbjuder support via telefon, e-post och livechat
 • Företaget erbjuder två alternativ för hyra av server: VPS och dedikerad server
 • I samtliga webbhotell ingår ett obegränsat antal hemsidor och e-postadresser
 • Samtliga webbhotell skyddas med hjälp av kostnadsfri SSL-kryptering
 • Inleeds priser är konstanta och förhållandevis låga

Är Inleed ett bra webbhotell?

Det korta svaret är utan tvekan ja! Jag som driver Contentskribent.se har provat ett flertal webbhotell. De har snarlika tjänster och för mindre hemsidor kommer de flesta alternativ att fungera. De avgörande skillnaderna är:

 • Priset – Vad du betalar och vad du får för pengarna.
 • Kundtjänst – Hur du blir bemött när du behöver hjälp med något.

På båda dessa punkter är Inleed i absoluta toppklass. Deras webbhotell-paket är extremt prisvärda. Jag vågar påstå att de är en av, om inte den allra, billigaste tjänsterna av denna typ i Sverige. Du kan hosta hur många sajter du vill på ditt webbhotell. Har du mycket trafik kommer du givetvis behöva köpa ett kraftfullare paket med mer bandbredd. Men är du nybörjare som vill starta din första hemsida kan du komma igång mycket snabbt och smidigt.

Kundtjänsten hos Inleed är riktigt bra. De har generösa telefontider och är trevliga och hjälpsamma när man ringer. De har en support via chatt och du kan alltid maila och räkna med ett snabbt svar. Dessutom finns bra guider för alla vanliga frågor på hemsidan.

En sak som är värd att känna till är att själva panelen när du loggar in hos Inleed, skiljer sig lite från många andra webbhotell. Det är dock tydligt och lättbegripligt, men om du är van från ett ställe och byter till Inleed kan det ta lite tid innan du lär dig hitta bland alternativen.

Hur som helst är jag extremt nöjd med Inleed och deras tjänster och vill varmt rekommendera deras webbhotell!

Jag använder flera webbhotell och har provat en handfull alternativ! Läs även min recension av Miss Hosting, som är ett annat bra alternativ som är lätt att komma igång med!


Tjänster som Inleed erbjuder

Inleed erbjuder inte bara olika lösningar för hemsidor utan har även lösningar för dig som har egen, eller behöver hyra, en server. Du kan välja mellan VPS, dedikerad server eller co-location, som i sin tur omfattar ett antal tjänster inom tjänsten.

För den som är i behov av att spara backuper eller vill ha så kallat garanterad upptid finns det ytterligare tre varianter som kallas Prime #I, Prime #II och Prime #III. Den största skillnaden mellan Prime-paketen och övriga tre paket är att alla backuper sparas i 30 dagar med en upptid på hela 99,9 %. Det som är gemensamt för samtliga paket är att OPcache, Memcache och gratis SSL-kryptering ingår.

Inleed erbjuder dock inte enbart webbhotell utan även köp av nytt/nya domäner, förnyelse av befintligt/befintliga domännamn samt omdirigering och/eller flytt av domäner, e-postadresser och eventuella subdomäner som finns hos annan leverantör. I samband med att du tecknar ett avtal med Inleed blir du dessutom, per automatik, ägare till den/de domäner du har valt.

VPS

VPS kan enklast beskrivas som ett steg mellan en delad server som du hyr in sig på, och ett ägande av en egen server. Ett webbhotell innebär det senare, alltså att du hyr en del av en server som du delar med andra användare.

Inleed erbjuder tre VPS-tjänster* som främst skiljer sig från varandra avseende CPU (Central Processing Unit), RAM (Random Access Memory) och lagringsminne. Så vad är du CPU, RAM och lagringsminne?

CPU: en form av processor som fyller en mycket viktig funktion i en dator då dess uppgift är att utföra majoriteten av de beräkningar som sker i samband med användandet av datorn.

RAM: en form av minne som hanterar temporära data och förser CPU med minne som gör så att information från diverse datorprogram, operativsystem och webbsidor kan lagras.

Lagringsminne: en form av externt minne som är extra optimalt för långvarig lagring av olika program, spel och något tyngre filer. Exempel på vanliga lagringsminnen är DVD-skivor, hårddiskar och flashminnen, där hårddisken är den vanligaste.

Dedikerad server

Även vid hyra av en dedikerad server kan du välja mellan tre olika alternativ: CPU, RAM eller hårddisk. Oavsett vilket alternativ du väljer ingår det alltid 3000 GB trafik/månad.

Co-location

Den här tjänsten är till för dig som har en egen server som du vill placera hos en av Inleeds servrar. Den hamnar då antingen i Tällberg eller Falun och förses med såväl ström som bandbredd. Eventuella omstarter sköter Inleed.

*I samtliga tre VPS-paket som erbjuds via Inleed ingår 3 000 GB trafik/månad, IP-adress och dygnet-runt-support.

Inleeds olika webbhotell

Inleed erbjuder tre olika webbhotellpaket i form av Standard, Special och Återförsäljare. Vilket av dem du väljer bör baseras på ditt eget behov eftersom det är så paketen är uppbyggda.

Förenklat kan man säga att:

 • Standardpaketet passar bäst för mindre webbplatser som enbart kräver de mest elementära funktionerna. Perfekt för din första hemsida!
 • Special lämpar sig bäst för webbplatser som kräver något större lagringskapacitet och fler GB/månad.
 • Återförsäljare är utformat för att passa riktigt stora webbplatser som kräver rejält med lagringskapacitet och hantering av stora mängder trafik.

I samtliga tre webbhotellpaket ingår backup två ggr/dygn, tillgång till Inleeds kontrollpanel DirectAdmin, kryptering genom SSL samt ett obegränsat antal domäner, subdomäner och e-postadresser. Vad som däremot inte är obegränsat är lagringskapaciteten och mängden trafik/månad.

Följande ingår i Inleeds paket Standard, Special och Återförsäljare:

Webbhotell:Standard
Utrymme:2000 MB
Trafik/månad:50 GB
Antal domäner:obegränsat
Antal e-postadresser:obegränsat
Kostnadsfri SSL:ja
Kostnadsfri SSD-lagring:ja
Sitebuilder:ja
Dygnet-runt-support:ja

Webbhotell:Special
Utrymme:10 000 MB
Trafik/månad:250 GB
Antal domäner:obegränsat
Antal e-postadresser:obegränsat
Kostnadsfri SSL:ja
Kostnadsfri SSD-lagring:ja
Sitebuilder:ja
Dygnet-runt-support:ja

Webbhotell:Återförsäljare
Utrymme:50 000 MB
Trafik/månad:2 000 GB
Antal domäner:obegränsat
Antal e-postadresser:obegränsat
Kostnadsfri SSL:ja
Kostnadsfri SSD-lagring:ja
Sitebuilder:ja
Dygnet-runt-support:ja

Följande ingår i Inleeds Primepaket:

Primepaket:#1
MB SSD:50 000
Trafik/månad:3000 GB
RAM:8 GB
Core:4
SSL:ja
Övrigt:OPcache, Memcache

Primepaket:#2
MB SSD:100 000
Trafik/månad:3000 GB
RAM:16 GB
Core:8
SSL:ja
Övrigt:SSH, OPcache, Memcache

Primepaket:#3
MB SSD:200 000
Trafik/månad:3000 GB
RAM:32 GB
Core:12
SSL:ja
Övrigt:SSH, OPcache, Memcache

För vem passar Inleed?

Inleed är ett mindre svenskbaserat och svenskägt företag som lägger mycket krut på att ta hand om sina kunder. Det gör de bland annat genom att erbjuda dygnet-runt-öppen support via live-chatt, telefon och e-post, men också genom sina olika hostingpaket som de har anpassat efter kundernas olika behov.

Vi vill påstå att Inleed passar både för små, medelstora och något större kunder som äger och driver en eller flera webbplatser som kräver olika mycket omsorg. Kort och gott- Inleed passar i princip alla privatpersoner och/eller företag som inte driver en enorm webbplats som kräver enormt mycket lagringsminne eller en gigantisk apparat för att hantera mängder med trafik.

Är du ett fan av konkurrenskraftiga priser, som dessutom är konstanta och oberoende av hur länge du har varit kund, är Inleed ett mycket bra alternativ för dig och din webbplats. Har du dessutom en egen server som du vill placera hos någon som tar väl hand om den kan Inleed fixa det också – genom egna, internt placerade servrar.

Vad gäller Inleeds olika webbhotellpaket klarar du dig ganska långt med Privat- paketet, så länge som du inte har en webbplats som består av mängder med tekniska finesser eller stora, tunga bildfiler. Då krävs det nämligen lite bättre prestanda och mer avancerade lösningar – något som de aningen mer kostsamma Prime-paketen erbjuder.

Är Inleeds webbhotell prisvärda?

Ett av företagets kännetecken är just att de erbjuder konkurrenskraftiga, men också konstanta, priser. Det är något som ofta uppskattas av såväl privatpersoner som mindre företag, vilket även innefattar den förstklassiga kundsupport som Inleed har gjort sig kända för.

Med egna serverhallar placerade i Sverige klarar de att göra dagliga backuper för att säkra den data som du behöver. Väljer du ett av de webbhotell som ingår i Prime-paketet får du dessutom en garanterad upptidsgaranti.

Inleed har flera olika webbhotellpaket vilket gör att det finns ett paket som passar både små och stora företag. Även du som privatperson kan med fördel vända dig till Inleed, då du med all sannolikhet klarar dig utmärkt med det paket som kallas Standard. Att det bara kostar 19 kronor/månad och att du för det får 2 000 MB utrymme, 50 GB trafik per månad plus ett obegränsat antal domäner får anses vara mer än prisvärt.

Tillhör du den grupp av företag eller privatpersoner som driver en eller flera större webbplatser, och därmed behöver mer av det mesta vad gäller lagring, minne och säkerhet, kan du ändå räkna med en relativt låg månadskostnad. Väljer du att teckna ett något mer utbyggt och avancerat webbhotellpaket hos Inleed, låt oss säga det dyraste som kallas Prime #3, kostar det endast 199 kronor/månad.

Svaret på frågan blir därför att Inleeds webbhotell inte bara är prisvärda; de är till och med mycket prisvärda.

För- och nackdelar med Inleed webbhotell

Det finns många fördelar med Inleed, samt några potentiella nackdelar.

Fördelar med Inleed webbhotell

 • Bra priser
 • Professionell support med generösa öppettider
 • Servrar i Sverige
 • Varierat utbud
 • Erbjuder skräddarsydda lösningar
 • SSL-kryptering och dagliga backuper
 • Obegränsat antal domäner och subdomäner
 • Gratis flytt och/eller ompekning av domän och e-post

Nackdelar med Inleed webbhotell

 • Lite ovanlig kontrollpanel
 • Kräver lite tid att lära sig var du hittar allt och hur det fungerar
 • Inga rabatter på domännamn

Säkerhet hos Inleed

Inleed är inte bara generösa med sina priser, de är också generösa när det kommer till säkerhetslösningar. Med ett webbhotell hos Inleed får du säker surf och datahantering via OpenVPN och interna servrar, procentuellt sett hög upptid, dagliga backuper, kryptering via SSL samt tillgång till enklicks-installation.

VPN

Det är viktigt att känna sig säker när man surfar och här erbjuder Inleed en tjänst som kallas VPN. Det är en tjänst som innebär att du, för 29 kronor/månad, har möjlighet att surfa anonymt med hjälp av OpenVPN och att du får 20Gbit/s Backbone på köpet.

Backup

Med ett webbhotell hos Inleed behöver du inte oroa dig för att hårddisken ska gå förlorad,  då företaget har som rutin att göra backuper två gånger per dag. Är du i behov av att lagra mycket stora mängder data finns det dessutom en prisvärd tilläggstjänst för detta.

Inleeds interna serverhallar bevakas, enligt företaget själva, dygnet runt och säkerhetsaspekten är också högt prioriterad. Det innebär bland annat kylning, strömbackup och automatiskt brandsläckningssystem.

SSL

Oavsett vilken typ av webbhotell du väljer ingår det alltid ett så kallat SSL-certifikat som gör att all data som samlas in på din webbplats krypteras. Detta är dock inget som installeras per automatik: Du installerar själv certifikatet (idet här fallet Let’s Encrypt) via ditt eget konto, i den vy som kallas ”DirectAdmin”.

Är du osäker på hur du ska göra kan du få hjälp av såväl instruktioner (finns på hemsidan) som av kundtjänst.

Serverhall

Inleed har två egna serverhallar som är placerade i Falun respektive Tällberg. Det faktum att servrarna är separata och kopplade till var sin internetanslutning bidrar starkt till säkrare datahantering och stabilare upptid.

Enklicks-installation

Genom att logga in på ditt konto hos Inleed får du tillgång till en rad olika appar och tilläggsprogram, som exempelvis WordPress, Drupal och Joomla. Dessa når och installerar du med bara ett klick, vilket görs i den vy som kallas ”Direct Admin”.

Du behöver inte vara orolig för att detta ska ställa till med problem för din webbplats då många av plugin-programmen är direkt knutna till WordPress och därmed följer strikta riktlinjer när det gäller säkerhet. För att vara säker på att dessa program uppdateras regelbundet kan du ställa in dem på automatisk uppdatering, eller se till så att du får en notis när det är dags.

Hemsida och tillgänglighet

Det går snabbt och smidigt att registrera ett konto hos Inleed, som har lyckats skapa en lättöverskådlig och enkelt uppbyggd hemsida. För att göra det ännu tydligare hade det dock varit önskvärt med fler internlänkar, inte minst till de olika hostingpaketen och då i synnerhet Prime-paketen. 

Kundsupport

När det gäller tillgänglighet kan kundsupporten vara, om man ska tro kundernas översvallande omdömen, den bästa och mest tillgängliga någonsin. Supporten är öppen alla dagar i veckan och kan nås via livechatt, mejl eller telefon.

Kundzon

Så snart du har registrerat ett konto och loggat in på ditt konto får du omedelbart access till Inleeds kundzon som kallas Direct Admin. Det är en användarvänlig kontrollpanel som du laddar ner via en app och som du kan nyttja för att administrera ditt webbhotell.

Hemsida i WordPress

Att installera WordPress är ingen vetenskap utan något de flesta klarar av. Görs det dessutom via cPanel krävs det endast ett par klick för att det ska vara igång. Om det mot förmodan krånglar kan du alltid ta hjäIp av den instruktionsvideo som ligger på Inleeds webbplats.

Sammanfattning

Med kundomdömen som ”toppklass”, ”fantastisk support”, ”bra priser” och ”bästa kundtjänst någonsin” kan vi även vittna om personal som inte bara är serviceminded utan också gör det där lilla extra utan att du ber om det.

Du som väljer ett paket hos Inleed väljer en komplett tjänst. Du behöver inte oroa dig över några dolda kostnader eller extra avgifter, inte heller blir du nedlusad med nyhetsbrev eller PR-kupper som utlovar fantastiska extratjänster. Behöver du flytthjälp eller omdirigering av en domän fixar sig det också.

För en relativt enkelt uppbyggd webbplats räcker det med Inleeds enklaste paket Standard. Att hastigheten är något långsam kommer inte att märkas nämnvärt då det oftast är riktigt stora webbplatser som kräver ett mer tekniskt avancerat paket. I det avseendet är något av Inleeds tre Prime-paket att föredra.

Avslutningsvis kan vi konstatera att Inleed har lyckats väl med att paketera sina tjänster som är väl genomtänkta, flexibelt utformade och prismässigt konkurrenskraftiga. Ytterligare plus i kanten för snabb support och bra säkerhetsrutiner adderas till en redan lång lista med fördelar. Vår slutsats blir därmed att du kan förvänta sig en komplett tjänst med väl fungerande rutiner och god service när du väljer Inleed webbhotell.


Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg