Bästa YouTube-kanalerna om SEO och affiliate marketing 2023


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns många sätt att inhämta kunskap och YouTube är för väldigt många ett av de allra enklaste sätten. Problemet med nischen ”tjäna pengar på nätet”, eller affiliate marketing, är att det fullkomligt proppfullt med värdelöst content där ute. Det är helt enkelt svårt att hitta guldkornen som är värda att följa.

Här är mina favoriter som jag tycker ger genuint bra råd och kan backa upp sitt innehåll med faktisk erfarenhet i branschen!

Tips på Youtube inom SEO och affiliate

Snabblista på de kanaler som förekommer i artikeln

Här är de kanaler som är med på denna lista:

KanalKommentar
Matt DiggityMycket kompetent och erfaren inom SEO och affiliate. Personlig favorit.
Income SchoolMycket bra för nybörjare, stor inspiration för mig i början av karriären.
Passive Income GeekDuktig dansk kille, inte superaktiv på YouTube dock.
Miles BecklerGammal räv inom marknadsföring, en del bra tips, en del flum.
Charles FloateKaxig ung kille som nördat SEO sedan barnsben.
Niche PursuitsPodcast med intervjuer om SEO, affilite och onlineföretag.

7 bra kanaler på YouTube för att lära sig affiliate och SEO

Se hela listan nedan. Samtliga kanaler är på engelska, då det mig veterligen inte finns någon bra kanal inom ämnet på svenska (än så länge 😉).

Matt Diggity

Matt Diggity är en av de främsta SEO-specialisterna som delar ”äkta” SEO-tekniker som fungerar, eftersom de är baserade på verkliga tester. Inga teorier, ingen gissningar, bara resultat.

Kanalen tar ständigt upp nya aktuella ämnen inom SEO och han är snabb på bollen när uppdateringar sker och saker förändras, inom världen av sök på internet.

Oavsett om du är nybörjare i sökmotoroptimering eller en erfaren räv som vill ta det till nästa nivå, kommer du att få värde från den här kanalen.

Ska man nämna något negativt så är det att han tenderar att prata otroligt fort. Många gillar det, vissa stör sig på det. Men det tillhör en viss del av spelet när det gäller framgång på YouTube, inte en sekund av tråkighet, då förstörs ens ”retention time”.

Matt har arbetat med SEO sedan 2009 och har hjälpt tusentals människor genom sina företag The Affiliate Lab, LeadSpring LLC, The Search Initiative, Authority Builders och Chiang Mai SEO Conference.

Matt Diggity är även känd som lite av en digital nomad. Han har byggt en framgångsrik karriär inom SEO och affiliate marketing, där han tjänar 100% av sin inkomst från dessa verksamheter.


Income School

Income School är en internetmarknadsföringföretag grundat av vännerna Ricky Kesler och Jim Harmer. Företaget har blivit känt för sin populära internetmarknadsförings- och SEO-kanal på Youtube.

Numera består de av ett större team, men tyvärr är inte Jim Harmer med längre. Han var länge en personlig favorit för mig och jag gillade verkligen hans stil när jag hittade kanalen för ett antal år sedan. Han har även skrivit boken Work Energy, som jag verkligen kan rekommendera.

I korta drag så är Income School en utbildningskanal för bloggare. De har under flera års tid lärt ut hur man bygger upp en blogg som kan generera intäkter. De har massor med gratis material och jag brukar ofta rekommendera att gå tillbaks och kolla deras gamla guider för inspiration och vägledning för nybörjare.

De har även en egen kurs och massor av annat material, men att bara kolla deras videos är en utmärkt källa till gratis information om SEO och affilliate marketing för nybörjare.


Passive Income Geek

Här har vi en kanal som ligger lite närmare oss geografiskt. Morten Storgaard är en online marketing-veteran från Danmark med mer än 13 års erfarenhet i branschen. Hans kanal är dock uteslutande på engelska och det är även hans portfölj av hemsidor.

Han bygger hemsidor med målet att tjäna pengar så passivt som möjligt och lär andra att göra samma sak. Han har sin egen kurs och community, men har levererat en hel del värdefulla videos genom åren.

Han är dock inte superaktiv på YouTube, men släpper en ny video då och då. För den som är ny inom SEO och liknande, finns det en del guld att hämta genom att kolla hans tidigare videos.


Miles Beckler

Miles Beckler är en väletablerad aktör inom digital marknadsföring, som delar sina taktiker och strategier på sin YouTube-kanal. Han publicerade sin första video i augusti 2016 och växte till över 100 000 prenumeranter på mindre än 3 år.

Även om han aldrig varit någon personlig favorit, tycker jag att han stundtals har en del vettigt innehåll på sin kanal. Inga överdrifter eller falska löften, utan en rimlig approach till SEO och marknadsföring, som faktiskt fungerar.

Hans innehåll kretsar mycket kring SEO, verktyg för att bygga upp en egen publik och kundbas samt marknadsföring på andra kanaler såsom sociala medier och e-post.

Han har inte fokus på att skapa snabbt, modern eller välputsade videos. Däremot har han väldigt konsekvent, under flera års tid, publicerat YouTube-videos som visar exakt hur man kan bygga upp sina bloggar till ett faktiskt företag.

Han säljer diverse kurser och mentorskapsprogram, men hans gratismaterial är tillräckligt för att förstå principerna och kunna komma igång även som nybörjare.


Charles Floate

Charles Floate är en brittisk digital marknadsföringskonsult med specialisering inom ”Black Hat SEO”. Han har över ett decenniums erfarenhet inom branschen, har talat på dussintals konferenser och har tiotusentals följare på flera plattformar.

Han är kanske mest känd på Twitter, där han ofta skriver lite kontroversiella saker. Han brukar ofta skriva nedlåtande om andra i branschen, inklusive flera av de kanaler som är listade här.

Oavsett vilket, så är Charles definitivt kompetent inom SEO och han har mer eller mindre publicerat grejer på nätet som rankar på Google ända sedan barnsben. Hans innehåll och strategi är mer åt det tekniska hållet, snarare än det som många andra förespråkar, i stil med ”publicera bara bra innehåll så kommer du att lyckas”.

Charles Floate fick först uppmärksamhet genom sin kontroversiella blogg ”The God of SEO”. Han publicerade inlägg och guider baserade på sin erfarenhet av att framgångsrikt rangordna webbplatser i organisk sökning. Han skapade flera stora ”Black Hat SEO”-fallstudier som skakade branschen och visade världen hur mycket en ung talang kunde göra.

Han har sedan fokuserat på att växa sina affiliatesajter och arbeta under sitt SEO A.I. Agency som erbjuder e-handelsinriktade SEO-tjänster till företag. Charles har publicerat upp emot 500 blogginlägg inom SEO-branschen och hjälpt tiotusentals frilansare och företag runt om i världen.


Niche Pursuits

Niche Pursuits är en resurs för nichade affärsidéer, online-företag och nichade hemsidor. YouTube-kanalen är egentligen en video-podcast där grundaren Spencer Haws träffar och samtalar med diverse människor inom online-företagande.

Ofta ligger fokus på sökmotoroptimering, affiliate-marknadsföring och liknande, men ibland på andra former av företagande eller närliggande frågor.

Spencer Haws har varit med och skapat online-företag sedan 2006 och blev tillräckligt bra på det 2011 för att sluta sitt jobb och istället bygga grejer online på heltid.

Han har skapat hundratals webbplatser inom olika nicher, har bloggat i över ett decennium, skapat flera mjukvaruverktyg (inklusive Long Tail Pro och Link Whisper), sålt dussintals produkter via Amazon FBA och har allmänt försökt, misslyckats och lyckats med dussintals olika niche affärsventyr.

Podden är väldigt intressant och finns även att hitta som regelrätt podcast på till exempel Spotify. Den är förmodligen mest intressant för den som redan är igång och driver något projekt inom SEO, affiliate eller annan digital marknadsföring.


Saknar du någon kanal på listan? Vill du tipsa om fler bra SEO-inriktade youtubers, eller något annat skoj? Hör av dig!

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg