Vad är en digital nomad och hur blir man en?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I dessa tider, när många tvingats jobba hemifrån är det nog en hel del som börjar inse att vi kanske kommit längre än att man behöver vara bunden till en fysisk arbetsplats. Många längtar efter att få bryta mönstret.

Det finns också en stor vilja att resa och upptäcka världen, speciellt med tanke på de restriktioner som funnits kring resande på sistone.

Att satsa på en karriär som digital nomad kan vara ett sätt att nå båda dessa drömmar. I den här artikeln kikar vi närmare på fenomenet och ger tydliga verktyg som du kan använda för att bli en digital nomad.

Vad är en digital nomad och hur blir man det?

Vad betyder det att vara digital nomad?

Laptop på ett bord nära havet

Uttrycket digital nomad är kanske inte det allra mest utbredda och det är långt ifrån alla som vet vad det betyder. Det hela är dock ganska enkelt.

En digital nomad är helt enkelt en person som med hjälp av digitala verktyg som exempelvis en dator eller mobil, inte längre är bunden till en fysisk plats. För det mesta handlar det om man på ett eller annat sätt arbetar online, för att kunna arbeta från vilken plats som helst.

Detta är inte så krångligt som man tror och även om det kan kännas utom räckhåll, är det för de flesta möjligt om man vill. Många som är digitala nomader arbetar som frilansare, men det finns också de som är anställda av ett företag och inte bundna till en fysisk plats.

Många använder denna frihet till att resa och upptäcka världen. Det är också vanligt att man har arbeten utan fasta arbetstider, vilket ger ännu mer frihet och gör att man kan lägga upp dagarna som man vill och upptäcka samt utforska ännu mer.

Varför blir fler och fler digitala nomader?

Två unga kvinnor utomhus i varmt klimat, med laptops

Vi ser idag att allt fler väljer denna livsstil, för att slippa från vardagens stress och inrutade mönster, samtidigt som man får chansen att resa och vara på spännande platser. Detta har såklart flera olika anledningar och beror på ett antal olika saker.

Till att börja med är den digitala världen en växande marknad. I takt med att vi spenderar allt mer tid online, behöver det också produceras innehåll till internet.

Att skapa innehåll, eller hjälpa andra att skapa innehåll, är en vanlig sysselsättning hos digitala nomader. Det kan handla om att arbeta som skribent, att redigera videor eller att jobba med att bygga hemsidor.

Vi märker också att jobb som tidigare krävde att man var på plats på jobbet rent fysiskt, idag går att utföra via en dator på distans. Detta beror såklart dels på den tekniska utvecklingen som ständigt går framåt, samt att företag blir allt mer digitaliserade.

Men det har också fått en extra skjuts på grund av den pandemi som nyligen gjorde det omöjligt för många att arbeta på plats. Detta gjorde bland annat att företag tvingades utveckla teknik för bland annat digitala möten, men även att man insåg att arbetet många gånger löpte på lika fint även om alla inte var på plats.

Det finns såklart även en ekonomisk vinning för företag i att inte ha alla på plats hela tiden. Man minskar saker som hyra för lokaler och andra utgifter som kommer med att behöva hålla en arbetsplats i gott skick.

Är det lönsamt att vara digital nomad?

När det kommer till ersättning och lön varierar det såklart ganska mycket beroende på en mängd olika faktorer.

Bland annat handlar det om huruvida du är anställd av ett företag, eller om du frilansar. Många som är anställda och väljer att bli digitala nomader får helt enkelt samma lön som de fått innan.

Som frilansande digital nomad beror ersättningen till stor del på hur duktig du är, men också vilken bransch du väljer. Ofta får du betalt per levererad produkt och inte per timme. En snabb frilansare kan alltså tjäna mer än en långsam.

Om du är företagare och har en skalbar affärsmodell finns det i teorin inget tak på hur mycket du kan tjäna.

Någon som är duktig på sitt jobb kommer också att bygga upp en bred bas av kunder, som också är beredda att betala bra. Många styr också hur mycket de tjänar, genom att välja hur många timmar man ska arbeta. Generellt sätt finns det dock goda möjligheter att tjäna bra som digital nomad, speciellt om man har tålamod, bygger erfarenhet och är nyfiken och försöker lära sig mer hela tiden.

Det ska dock nämnas att man på resande fot såklart ofta har lite större utgifter, inte minst när det kommer till hyra. Särskilt om du fortfarande har en lägenhet och räkningar att betala hemma i Sverige. Å andra sidan får man en fantastisk upplevelse på köpet, vilket såklart får räknas in som lite av ett mervärde.

Finns det nackdelar med att vara digital nomad?

Att vara digital nomad är härligt och många som bytt sitt vanliga liv mot ett på resande fot ångrar att de inte gjorde det tidigare. Varje dag är dock inte enbart solsken och det finns vissa nackdelar med det hela som är värda att nämna.

Ett exempel på en sådan sak är att man tappar den vanliga kollegiala gemenskapen. Det är olika hur viktig den är för oss, men har man stora delar av sitt sociala liv på arbetet är ett liv som digital nomad något som kommer påverka en ganska mycket. Att tänka på detta innan man bestämmer sig kan därför vara en bra idé.

Många digitala nomader gillar därför att träffa likasinnade och på populära destinationer finns ofta så kallade coworking spaces, som kontor och caféer där man kan hyra in sig på en kontorsplats och nätverka med andra frilansare med mera.

Ett bra tips om du tror att livet som digital nomad kan bli lite ensamt är att dra med sig någon man känner. Antingen någon som även den arbetar som digital nomad, eller någon som bara känner att de vill ut och resa en stund.

En annan sak som kan nämnas som en nackdel är att man som digital nomad inte har någon garanti för sin inkomst, om man frilansar. Du är beroende av uppdrag och detta kan vara en stressfaktor för vissa. Jobben finns dock för det mesta därute, men det är bra att ha en strategi och schemalagd tid för att nätverka och hitta nya uppdrag.

Det kan vara bra att ha en viss buffert för att känna sig trygg och veta att man klarar av sina utgifter även om något oväntat skulle hända. Relaterat kring detta kan det även vara klokt att se över vilka försäkringar man har och vad som gäller för tiden på resande fot.

Hur blir man digital nomad?

Som vi varit inne på kan livet som digital nomad vara oerhört spännande och givande. För många kan det hela dock kännas långt bort och omöjligt att nå, även om man skulle vilja. Sanningen är dock att det för det mesta går om man vill och här kommer viktiga verktyg som just du kan ta med dig för att kunna bryta vardagen och bli digital nomad.

Att hitta vad du vill göra

Till att börja med behöver du fundera över inom vilket område du vill verka. Vad vill du jobba med som digital nomad. Detta är viktigt att fundera över, innan du bestämmer dig för var du vill åka, eller hur du vill leva i övrigt.

Om du redan har ett arbete som du trivs med kan det vara värt att stanna inom detta fält. Oavsett om du fortsätter som anställd på det företag du redan arbetar på, eller om du vill bli frilansare, så kommer den erfarenhet du redan byggt upp att göra att det blir enklare att komma igång, men också att du blir mer attraktiv på marknaden.

Men det finns såklart också de som byter bana helt, som helt enkelt tröttnat på det de arbetar med i nuläget. För många kan detta också vara en stor anledning till att man söker en karriär som digital nomad.

Det viktigaste är att man väljer ett område man tycker är roligt och är intresserad av. Hur duktig man kan bli och hur mycket man kan lära sig är till stor del beroende av hur kul man tycker det är att hålla på med det hela. Enligt oss är en av grunderna till att bygga upp en karriär som digital nomad att man väljer att jobba med något man brinner för.

Att låta denna process ta den tid som krävs är också viktigt. När du landat i och känner dig säker på att du vill göra något kommer det att blir lättare att hålla i, även på de dagar då det inte känns enbart roligt eller motgångar kommer.

Att börja som digital nomad

Det svåraste för många som vill ta steget till att bli digital nomad är att helt enkelt börja. Detta är inte bara utmanande eftersom det kräver en hel del planering, utan också ett stort steg som kan förändra livet på ganska många sätt och kan kännas lite läskigt.

Om du ska frilansa och leva som digital nomad rekommenderar vi starkt att du börjar med ditt digitala arbete, innan du säger upp dig på ditt vanliga. Ofta tar det lite tid att bygga upp en kundkrets, hitta uppdrag och så vidare. Det är ganska sällan man kan försörja sig på det hela från dag ett.

Även om det kan vara svårt att hitta tid till detta så kan nog de flesta klämma in någon eller några timmar i veckan för att börja undersöka marknaden och se var du kan få jobb. Det är heller inte fel att gå ned i tid på ditt vanliga jobb för att successivt kunna ställa om till det digitala arbete du vill ägna dig åt. På så vis har du en ekonomisk trygghet som gör att du kan ta ett steg i taget, utan att behöva vara allt för stressad.

Andra behöver dock lite mer drastiska metoder som gör att man verkligen satsar. För vissa kan för många skyddsnät göra att man snart ger upp. Då kan det vara bra att inte ha någon direkt väg tillbaka, utan behöva ta tag i och följa sin dröm för att få in de pengar man behöver. För många räcker det dock att verkligen bestämma sig och ofta påminna sig själv om varför man gör det man gör.

Ska jag starta eget företag?

De flesta som är digitala nomader frilansar. Här finns det två olika lösningar att välja bland för att se till att de pengar man fakturerar sina kunder beskattas på ett rätt och riktigt sätt.

Till att börja med kan du använda dig av ett så kallat egenanställningsföretag. Då fungerar du som en anställd hos detta företag, som du fakturerar hos. Faktureringen är mycket smidig och du får minimalt med administration, egenanställningsföretaget ser till att rätt skatt betalas in.

De vanligaste egenanställningsföretagen är förmodligen Frilans Finans, Cool Company eller Gigger. Men det finns ett flertal andra att välja mellan. Se till att kolla så att du väljer ett seriöst företag, så du vet att allt sköts som det ska.

Nackdelen är att du betalar en avgift för denna tjänst, som är procentuell. Över tid blir detta mycket pengar och om du planerar att syssla med ditt frilansande på heltid rekommenderar vi att du startar eget företag.

När det kommer till att starta eget är det vissa saker som är bra att ha koll på. Det finns olika former av företag och för den som ska starta upp något lite mindre, utan anställda är enskild firma det val som de flesta gör.

En enskild firma är det alternativ som innebär enklast administration och är helt enkelt anpassat för mindre företagare. Även om du inte är den mest administrativa ger skatteverket bra hjälp som gör att det är enkelt att komma igång.

Vill du kunna skala upp, ta lite mer risk och få en del förmåner som företagare så kan det även vara intressant att kika på möjligheten att starta aktiebolag.

Ett annat tips att ta till sig när du ska starta eget företag är att göra en tydlig budget som inkluderar inkomster och utgifter för ditt företag. Det här gör att du ser om den plan du lagt upp är rimlig rent ekonomisk, eller om det finns saker du måste förändra för att saker och ting ska gå ihop. Glöm inte att räkna med de eventuellt högre utgifter som man kan ha med sin bas i ett annat land.

Hur får jag det hela att hålla ekonomiskt?

Som vi varit inne på tidigare kan det bland annat vara bra att inte helt säga upp sig från sitt vanliga jobb innan man börjat ditt digitala, för att undvika alltför stora ekonomiska risker. Det finns också andra saker som är viktiga att tänka på för att du ska kunna hålla ekonomiskt som digital nomad och kunna hålla på med det hela så länge som du själv vill.

Hitta arbete

För att få betalt som frilansande digital nomad är det såklart nödvändigt att man har arbete och uppdrag att utföra. Till skillnad från ett jobb på en fysisk arbetsplats där du många gånger har andra som sköter detta åt dig, kommer inte arbetet komma till dig automatiskt om du är digital nomad.

Det viktigaste är att låta detta bli en del av ditt jobb och att inse att jobbet inte bara består av att skriva om du är skribent, eller att redigera videor om du är videoredigerare. Ha tid varje vecka som du sätter av till att hitta nya jobb och uppdrag.

När det kommer till att hitta själva uppdragen är det vissa tekniker och taktiker som kan fungera bättre än andra, detta beror också till viss del på inom vilken bransch du rör dig.

Ett bra tips är att satsa på bredd och verkligen våga höra av dig till många. Sök det mesta som du känner dig sugen på och var redo på att få jobba med flera olika uppdragsgivare. Redigerar du videor är det till exempel smart att strategiskt höra av sig till mängder med olika youtubers och andra som kan tänkas behöva dina tjänster.

De flesta kommer inte att svara, men hör du av dig till tillräckligt många kommer du att få uppdrag. Många arbetar med mail som ett smidigt verktyg för att höra av sig till många.

Låt dock inte detta göra att kvaliteten på dina meddelanden och förfrågningar om samarbeten blir låg. Var lite personlig, referera gärna till personen eller företagets specifika arbete och skicka inte samma mail till alla, speciellt inte om du arbetar inom en bransch med ett begränsat antal uppdragsgivare.

Se över utgifter

En annan viktig del i det hela är att se till att dina utgifter inte sticker iväg allt för mycket, speciellt om du planerar att vara digital nomad över en längre tid. Att leva i ett annat land och resa kan vara dyrt.

Till att börja med kan valet av länder som du reser mellan avgöra till stor del hur mycket utgifter du har. Både resa, mat och boende kommer att bli billigare om du väljer platser som inte i vanliga fall är center för turism. Det finns enormt många vackra platser runt om i världen som både är billiga och häftiga att bo på och resa mellan.

Resor är en av de saker som kan komma att kosta allra mest, speciellt om du väljer att byta plats ofta. Om du är digital nomad kan det vara smart att köpa ett kort som ger fri tillgång till tågtrafik på många platser runt om på kontinenten. Reser du mycket kommer du många gånger att tjäna på detta.

Slowmad – ett alternativ till digital nomad

En trend inom denna värld är att vända sig till så kallad slowmad istället för att vara en traditionell digital nomad. Här förklarar vi vad begreppet betyder och vilka fördelarna kan vara med detta sätt att leva.

Som en traditionell digital nomad reser du ofta från plats till plats. Du har ingen fast punkt utan reser dit du känner för vilket ger en stor frihet och gör att du inte längre är bunden till en plats. Men för vissa kan detta vara lite väl hektiskt och om du inte känner behovet av att uppleva mängder med olika platser kan slowmad vara ett mycket bra alternativ.

När du ägnar dig åt slowmad bygger du upp en bas på samma ställe och håller dig länge, kanske till och med flera månader eller år på samma plats. Detta har en hel del fördelar och kan passa dig som inte i första hand söker ett liv med fart och resande, utan vill åt en något lugnare tillvaro.

En av de stora fördelarna med detta är att du inte lika mycket blir en turist eller besökare på den plats där du är. Istället kan du precis som där du bor i vanliga fall bygga upp ett socialt nätverk med grannar och andra du lär känna. Kanske till och med lära dig språket om du har ett sådant intresse eller behov.

Ytterligare en fördel med att bo längre på samma plats är att det ofta blir billigare rent ekonomiskt. Du slipper betala stora kostnader för resande och hyran blir för det mesta också lägre om du bor mer än några veckor på samma ställe.

Du får även chansen att upptäcka den plats du bor på, på djupet. När du får bo på samma plats länge kan du hitta de riktiga pärlorna i naturen. Du lär känna samhället med alla butiker och verksamheter som finns och kan lära dig vilka restauranger som du tycker allra bäst om.

En sak som är viktig att tänka på när det kommer till detta sätt att leva är att se till att du har rätt att stanna i landet så länge som du vill. På senare år har vissa länder börjat ge ut speciellt visan till digitala nomader och detta kan vara något väl värt att hålla utkik efter.

Vad kan man jobba som?

Man vid laptop på café

Det finns enormt många exempel på saker du kan arbeta med som digital nomad och det finns något som passar mer eller mindre alla.

I praktiken kan alla arbeten som du kan utföra med hjälp av din dator och en internetuppkoppling fungera som digital nomad. Enklast är förstås om du är din egen chef och driver företag eller frilansar.

Här kommer några exempel på arbeten som för det mesta är geografiskt obundna och där du kan arbeta som frilansare.

Videoredigering

Videoformatet har växt enormt under de senaste årtiondena. Video har gått från att vara något som kända regissörer ägnade sig åt och visade på bioduken, till att bli något som oerhört många människor använder sig av på plattformar som YouTube och på sociala medier.

Detta har gjort att det finns ett stort behov av människor som kan redigera videor. Detta är något som passar dig som tycker om att arbeta med media i allmänhet och film i synnerhet, men också dig som har ett öga för detaljer och tycker om att skapa och vara kreativ.

Det finns utbildningar att gå som kommer att göra dig till en bättre redigerare. Men det går också att lära sig oerhört mycket på egen hand, genom att titta på andra som redigerar, eller träna på olika projekt och uppdrag. Om du aldrig redigerat videor innan kan tröskeln verka hög, men precis som med allt annat gäller även här att övning ger färdighet.

Redigera podcasts

Något som kan vara lite enklare än att redigera videor är att arbeta som redigerare av podcasts. Här handlar det kanske mer om att ha en känsla för innehåll, vad folk vill höra och vad som borde klippas bort.

Detta är en växande marknad eftersom många idag startar en egen podd. Varje jobb blir dock ganska mycket mindre, eftersom det går relativt fort att klippa en podd jämfört med en video. Ska du satsa enbart på detta behöver du därför dra in många olika uppdragsgivare.

Jobba som skribent

En annan populär sysselsättning, som dessutom är mycket enkel att börja med är att arbeta som skribent. Har du en känsla för språk och är snabb på tangenterna är detta ett områden där det finns en grund att stå på ganska fort.

Du kan bland annat skriva in dig på plattformar som erbjuder jobb för den som vill skriva. Det finns flera olika plattformar med ett stort utbud av svenska texter, där det inte krävs speciellt mycket för att bli antagen och får börja skriva. Vissa av dessa plattformar sköter också saker som skatt åt dig, så att du slipper starta eget företag.

Skrivet innehåll är också en vara som många ropar efter eftersom det kan generera trafik till hemsidor. Med tanke på den digitala närvaron är detta troligen inget som kommer att sina i framtiden. Vill du komma igång snabbt med ditt frilansande och tycker om att skriva är detta verkligen något du bör överväga.

Programmerare

Detta är ett jobba som såklart kräver en hel del förkunskap och att du har koll på vad du håller på med. För någon som redan jobbar inom programmering kan ett liv som digital nomad dock vara något att överväga.

Allt fler inser att man inte behöver ha sina programmerare på ett fast kontor för att de ska göra ett bra jobb. En hel del aktörer kan dessutom behöva hjälp med enskilda uppdrag och här kan du som frilansare komma som en räddare i nöden.

Efterfrågan är stor, inte minst på grund av alla appar, webbsidor och annat som de flesta företag vill skapa idag. Dessutom är detta ett frilansjobb som kan ge en hel del klirr i kassan och bidra till att du har råd att besöka de platser just du längtar efter.

Översättare

Detta kanske framför allt riktar sig till dig som är tvåspråkig, eller som läst in ett språk utöver engelska. Att översätta är något som många hemsidor och företag är i behov av och om du kan mer än ett språk kan du vara en värdefull tillgång.

Översättningar mellan engelska och svenska kan dock vara svåra att få till om du inte har en formell utbildning inom detta. Men för andra språk är möjligheterna goda. och det finns en hel del jobb. Men även dessa jobb finns att få till exempel på Fiverr. Vissa svenska översättare har fått tusentals jobb på den plattformen, när det gäller översättning från svenska till engelska.

Det kan handla om allt från att översätta böcker eller texter, till att generera undertexter till en video på YouTube. Hör du till en av alla de i Sverige som inte har svenska som förstaspråk, eller är tvåspråkig kan det här vara en mycket bra idé.

Med hjälp av denna guide hoppas vi att du om du vill ska våga ta steget att bli en digital nomad. Arbetena finns därute för alla de som vill bryta den inrutade vardagen, upptäcka världen och prova något helt nytt!

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg