Recension av Frilans Finans 2023: En titt på egenanställningsföretaget


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När jag började frilansa 2019 använde jag mig av Frilans Finans som egenanställningsföretag för att kunna fakturera de företag jag skrivit texter åt.

Anledningen till att jag valde just Frilans Finans var sannolikt på grund av deras marknadsföring: de var helt enkelt det första företaget jag tänkte på när jag insåg att jag skulle behöva ett sätt att fakturera för mina tjänster.

I den här artikeln ger jag mitt omdöme kring hur jag upplevt deras tjänster samt vilka för och nackdelar som finns med företaget.

Om du vill ha en överblick över vilka egenanställningsföretag som finns på den svenska marknaden, kolla gärna in min genomgång av alla företagen.

Frilans Finans – Mitt omdöme

Denna recension inleds med en kort sammanfattning av några av för- och nackdelarna med Frilans Finans:

Fördelar

  • Pålitligt – Stort och väletablerat företag som känns tryggt att använda.
  • Smidigt – Otroligt lätt att komma igång, jag gick från att aldrig ha använt tjänsten till att ha skickat min första faktura på cirka 5 minuter.
  • Snabba utbetalningar – När du fakturerar svenska företag får du pengarna för en godkänd faktura inom ungefär en vecka (förutsatt att du och din kund uppfyller vissa grundkrav).

Nackdelar

  • Dyrt – Avgiften är på 6% av det fakturerade beloppet, vilket är högre än många konkurrenter.
  • Ingen app – Frilans Finans har ingen app vilket kan göra mobilupplevelsen mindre smidig.

Mycket har hänt sedan jag frilansade 2019-2021 ungefär. Bland annat finns det moderna alternativ som är betydligt billigare.

Om jag hade frilansat nu, hade jag nog inte valt Frilans Finans utan istället något av alternativen med lägst avgifter:

  • Invozio (hette tidigare Fakturanu, lägst avgift på 2%).
  • Workamo (populär tjänst, avgift 3%)
  • Gigger (var tidigare billigast men ligger nu på 3,5%)

Invozio Logo

Workamo Logo

Gigger Logo

Kort om Frilans Finans

Enligt företaget själva är Frilans Finans det största egenanställningsföretaget i landet. De startade redan 1999 och har haft mer än 55 000 personer som använt deras fakturerings- och egenanställningstjänster.

På sin hemsida stoltserar de med att kunna betala ut lön snabbast på marknaden när utbetalning görs utan extra avgifter. Många företag erbjuder en snabbare utbetalning mot en viss kostnad, vilket även är möjligt att göra hos Frilans Finans.

Frilans Finans är transparenta med sina avgifter och har på sin hemsida en kalkylator som gör det enkelt och överskådligt att få en snabb uträkning på hur mycket du kommer att tjäna på ett visst fakturerat belopp.

På hemsidan besvaras många vanliga frågor och mycket användbar information finns lättillgänglig. Som egenanställd via Frilans Finans finns möjlighet till vissa förmåner, i första hand rabatter hos utvalda gymkedjor.

Via Frilans Finans hemsida finns även viss möjlighet att klicka sig vidare till några av deras samarbetspartners för att hitta nya uppdrag.

Min recension av Frilans Finans

Min utgångspunkt i jakten på ett egenanställningsföretag var att hitta något som kändes pålitligt och som var lätt att komma igång med.

Frilans Finans uppfyller båda dessa punkter utan tvekan, då jag hört goda ord från flera andra personer som använt deras tjänster, samt snabbt insåg hur lätt det var att komma igång genom att registrera sig via BankID.

Att skapa en faktura är också väldigt enkelt, du fyller i alla nödvändiga uppgifter om bolaget, fyller i belopp och skickar fakturan. Den godkänns inom kort, ofta samma dag, varefter fakturan skickas till kund. När detta är gjort får du sedan ett datum för när du kan förvänta dig att få din utbetalning.

Om grundläggande krav för dig och det företag du fakturerar uppfylls, har du pengarna på ditt konto inom ungefär en vecka. Kraven innefattar bland annat att både du och företaget ska vara fria från betalningsanmärkningar, samt att företaget är registrerat i Sverige.

Om företaget är registrerat utomlands måste du vänta tills fakturan är betald innan du får betalt. När den väl är betald får du dock dina pengar inom kort även där.

Jag är mycket nöjd med tjänsten sedan jag först började använda den 2019. Den användarvänliga och smidiga hemsidan, kombinerat med de snabba utbetalningarna är tilltalande.

Efter att ha upptäckt att det finns många andra företag med likartade tjänster, har jag insett att Frilans Finans tar en relativt hög avgift jämfört med åtminstone vissa av konkurrenterna. Om du fakturerar mycket under ett år kan detta belopp bli en påtaglig förlust jämfört med att använda en billigare tjänst.

Andra fördelar med Frilans Finans är att de har en lättillgänglig support som nås via både telefon och e-post. De har dessutom ett besökscenter i Stockholm där egenanställda kan ställa frågor, nyttja lokaler för möten eller sitta och arbeta.

Det fungerar fint att använda Frilans Finans via såväl dator som smartphone, men är samtidigt något förvånande att de inte har en egen app. Möjligen beror detta på att alla tjänster är tillgängliga och välfungerande från webbläsaren på telefonen och att behovet av en särskild app inte är så stort.

Slutsatser

Mitt omdöme om Frilans Finans är väldigt positivt och jag är mycket nöjd med deras tjänster, tack vare att det var så oerhört lätt att komma igång, samt på grund av de snabba utbetalningarna.

Avgiften är dock något högre än många konkurrenter vilket givetvis får mig att ställa mig frågan kring huruvida det är värt att använda just Frilans Finans, eller om det är värt att gå över till att använda en annan tjänst.

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg