Recension av Cool Company: Hur bra fungerar deras tjänster 2023?


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Cool Company är det andra egenanställningsföretaget jag själv provat på att använda. Hur bra fungerar deras tjänst? Vad är fördelarna och nackdelarna med Cool Company? Är det ett pålitligt företag?

I den här recensionen går vi igenom alla detaljer du behöver veta om företaget, om du behöver fakturera utan företag och vill gå via ett egenanställningsföretag.

Är Cool Company bra? (Kort sammanfattat)

Cool Company är en utmärkt och pålitlig tjänst som jag själv använt flera gånger under mina frilansande år.

Deras avgifter på nästan 6 procent är bland de högre i branschen.

Om du kommer att fakturera mycket eller vill göra frilansandet till en större del av ditt liv, kan det vara värt att kolla in andra alternativ.

Andra populära alternativ som också fungerar utmärkt, till lägre avgifter är:

  • Workamo (som tar 3% i avgift)
  • Invozio (tidigare Fakturanu, billigast i branchen på 2%)

Vilka är Cool Company?

Cool Company är det näst största egenanställningsföretagen i Skandinavien, efter storföretaget Frilans Finans. De har vuxit mycket på senare tid och bland annat köpt upp några mindre företag i samma bransch: Firmify och Ukkos svenska del.

Företaget Cool Company ingår i investmentbolaget Verdane Capital Holdings, som framförallt investerar i nya tech-bolag och företag med smarta affärsmodeller inom den nya digitala marknaden.

Cool Company Skandinavien AB har varit ett registrerat aktiebolag sedan 2009.

Fördelar och nackdelar med Cool Company

Det finns en mängd fördelar med att använda Cool Company för att fakturera, till exempel som frilansare. Det finns även en del potentiella nackdelar att reflektera över. Här lista vi några av för och nackdelarna:

Fördelar:

  • Väletablerat företag – Cool Company är ett stort företag med lång erfarenhet i branschen vilket är en trygghet i sig.
  • Snabba utbetalningar – Du får betalt samma dag, eller dagen efter, att din faktura blivit betald.
  • Enkelt att komma igång – Med BankID kan du registrera dig och skicka din första faktura inom loppet av några minuter.

Nackdelar:

  • Ej anslutet till Egenanställningsföretagens Branschorganisation – Gick ur organisationen 17 januari 2020. Kan potentiellt leda till försämrade villkor eller mindre transparens, även om det inte nödvändigtvis blir så.
  • Hög avgift – Cool Company tar 5,98 % av fakturerat belopp i avgift, vilket är högre än många konkurrerande egenanställningsföretag.
  • Inga särskilda förmåner – Vissa andra egenanställningsföretag erbjuder till exempel rabatter och andra förmåner för kunder som använder deras faktureringstjänster. Hos Cool Company finns inga sådana erbjudanden.

Omdöme om Cool Company

Det är extremt enkelt att registrera sig och komma igång med att använda Cool Companys tjänst. Om du skapar ett konto med hjälp av BankID tar det bara några minuter att gå igenom hela processen. Du fyller i lite personuppgifter samt anger det bankkontonummer du vill få ut pengarna till, så är du igång.

Att skicka en faktura är precis lika enkelt. Om du fått alla nödvändiga faktureringsuppgifter från det företag du ska fakturera är hela processen väldigt självförklarande och smidig. Du fyller i alla nödvändiga bolagsuppgifter, faktureringsbelopp, och så har du en faktura reda att skickas.

En bra funktion är att du kan se ett utkast på hur din faktura kommer att se ut för kund, innan du skickar den. Då kan du kontrollera att allt stämmer innan du skickar iväg den.

När kunden väl har betalat går det väldigt snabbt tills du har pengarna på ditt konto. Från det att Cool Company bekräftat att betalningen kommit in, dröjer det bara upp till en bankdag innan du har pengarna på ditt konto. Det är helt klart en av de stora fördelarna med att frilansa, att du kan få betalt snabbt och ofta, förutsatt att kunden är snabb med sina betalningar.

När det gäller Cool Companys tjänster finns inte mycket att klaga på. Allt fungerar fläckfritt och det är superenkelt att använda hemsidan, både via dator och mobil webbläsare. Faktureringen är smidig och enkel och betalningarna görs snabbt när de väl kommit in till Cool Company.

Det enda som är synd är kostnaden för tjänsten samt att de inte har några särskilda erbjudanden eller förmåner för sina kunder.

Om man ser till andra kunders omdömen om Cool Company på nätet har de överlag en väldigt nöjd kundbas. De flesta verkar nöjda med hur välfungerande tjänsten är, pålitligheten samt det goda bemötanden från kundtjänst.

Slutsatser

Allt som allt är Cool Company ett utmärkt alternativ för dig som behöver kunna fakturera utan företag och vill göra detta genom ett av anställningsföretagen. Det är väldigt lätt att prova på och oavsett om du bara gör något enstaka jobb, eller frilansar regelbundet, är dessa tjänster riktigt smidiga att använda.

Det är ett pålitligt företag med välfungerande hemsida och service. Det enda som drar ned helhetsintrycket något är att avgiften för deras tjänster är hyfsat hög samt avsaknaden av förmåner.


Om du vill läsa mer om denna typ av tjänst kan du även kolla in den här guiden till egenanställningsföretag, eller läsa vår recension av Frilans Finans.

Peter

Mitt namn är Peter. Frilansskribent, intresserad av skapande på webben i många olika former. Älskar nya utmaningar och att hela fortsätta utvecklas och lära mig nya saker.

Tidigare inlägg